Μάττιος Περικλέους

Το 1961 αποφοιτήσαμε από την Δημόσια Σχολή Ε.Ν./ Ύδρας (ΔΣΕΝ/Υ) 34 δοκιμάκια με όνειρα κατακτήσεως του κόσμου και να πιάσουμε και εμείς μια μέρα τον μοχλό της ατιμίας, όπως αρέσκονται τα πληρώματα να αποκαλούν τον τηλέγραφο συνεννοήσεως των κινήσεων της μηχανής, με το μηχανοστάσιο, για τους καπεταναίους.
Την ημέρα που φεύγαμε από την Σχολή οι πρωτοετής μας, είχαν υψώσει στον ιστό της Σχολής με επισείοντες την φράση καλή αντάμωση στις Γέφυρες.
Φυσικό είναι όταν αποφοιτά μια τάξις να υπάρχει μια κάποια φόρτισης, φιλίες αναγκαστικά υποτονούν, έχθρες και αντιπάθειες ξεχνιούνται, κάθε ένας κοιτάει εμπρός, το μέλλον του, ανεξάρτητα σειράς αποφοιτήσεως. Το θέμα είναι ότι αποφοιτήσαμε και τώρα μπαίνουμε στο μαγκανοπήγαδο της ζωής και της πραγματικότητας, τα άσπρα γάντια και η στολή αντικαθίσταται από τα γάντια και την φόρμα εργασίας. Τώρα αρχίζουν να μετράνε αλλά πράγματα και όχι η αποστήθιση του βιβλίου και πόσο γρήγορα και σωστά κάνεις τον πολλαπλασιασμό και την πρόσθεση, αυτά τα έχουμε βιώσει όλοι στην ζωή μας και στο επάγγελμα του ο κάθε ένας.
Όταν βγήκαμε από την Σχολή μας σύστησαν διακριτικά βέβαια στα καράβια που θα πάμε να μην κάνουμε τους έξυπνους, γιατί θα τα βρούμε σκούρα. Οι Αξιωματικοί και
οι καπεταναίοι δεν είχαν οι φουκαριάρηδες τον χρόνο για
πολλά πολλά γράμματα, ο παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος δεν τους έδωσαν την ευκαιρία αυτή. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για μόρφωση. Εμείς σαν κάπως πλέον μορφωμένοι έπρεπε να μην κάνουμε τους έξυπνους.
Ένας από τους συμμαθητές μας που είχε αποφοιτήσει από τους πρώτους και μετά σπούδασε Μηχανολόγος Ναυπηγός νομίζω στον Καναδά είχε την ατυχία να πέσει σ’ ένα καράβι και όπως έμαθα με έναν Υποπ/ρχο ημιμαθή κομπλεξικό και από την πρώτη μέρα πριν ανοίξει το στόμα του βρήκε τον μπελά του μόνον και μόνον επειδή ήταν δόκιμος της Σχολής.
Όπου αγγαρεία, βρομοδουλειά και ταλαιπωρία εκεί έπρεπε να πάει ο δόκιμος για να μάθει, κατατρεγμός και Άγιος ο Θεός, σιγά, σιγά κατάφερε ο Γραμματικός,(Γραμματικός στα καράβια αποκαλείτε ο Υποπλοίαρχος και αυτό προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια γιατί ήταν κάπως ποιο μορφωμένος από το υπόλοιπο τσούρμο και ο καπετάνιος που συνήθως ήταν και ο καραβοκύρης τον έπαιρνε για βοηθό του νούμερο δυο λοιπόν), να στρέψει και τον καπετάνιο εναντίον του δοκίμου της Σχολής.
Το 1963 είχαμε κρίση στην ναυτιλία και εμάς οι εταιρείες
μας χρησιμοποιούσαν σε θέσεις Ανθυποπλοίαρχου χωρίς δίπλωμα, κάναμε την δουλεία γιατί είχαμε τα ουσιαστικά
προσόντα και γνώσεις, αλλά παίρναμε το 40-50% του βασικού μισθού του διπλωματούχου Ανθυποπλοίαρχου.
Βέβαια ο μισθός ήταν πολύ μεγαλύτερος, ακόμα και έτσι κουτσουρεμένος, από του ναύτη η του δοκίμου, οι όροι διαβίωσης καλλίτεροι και κυρίως γράφαμε προϋπηρεσία αποκτούσαμε προσόντα μας έφευγε το άγχος της απαντήσεως στην ερώτηση, έχεις ξανακάνει Ανθυποπλοίαρχος;
Μετά την απαραίτητη αυτή παρένθεση γυρίζουμε στο πλοίο που ο γραμματικός κυνηγάει το δόκιμο γιατί είναι της Σχολής. Ένας από τους Ανθυποπλοιάρχους του πλοίου ξεμπαρκάριζε για να κάνει την θητεία του στο ναυτικό. Το πλοίο ήταν στην Ν. Υόρκη και η εταιρεία που έχει γραφεία και στην Ν. Υόρκη γνωρίζει ότι υπηρετεί επί του πλοίου δόκιμος της Σχολής και προτείνει στον καπετάνιο την προαγωγή σε Ανθ/ρχο, ο καπετάνιος όμως επηρεασμένος ίσως από τον Γραμματικό η προβλέποντας και σωστά ότι συνεργασία δεν επρόκειτο να υπάρξει και μόνον καθημερινούς μπελάδες θα είχε αποφαίνεται ότι ο δόκιμος δεν είναι ακόμα ώριμος για τέτοια θέση και απορρίπτει την πρόταση του γραφείου.
Στην Ν. Υόρκη τυχαίνει να είναι ξέμπαρκος ένας άλλος συμμαθητής μας ο Τάσος ο Περικλέους, ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του. Τον στέλνουν λοιπόν στο εν λόγο πλοίο Ανθ/ρχο. Τύχη βουνό να βρεις θέση Ανθ/ρχου στην Ν. Υόρκη και μάλιστα σε περίοδο κρίσεως, όταν μάλιστα είσαι και ξέμπαρκος και όλα τα έξοδα βαρύνουν την τσέπη σου.
Φθάνει ο Τάσος ανεβαίνει στο πλοίο παρουσιάζεται ως όφειλε στον Γραμματικό και του δίνει το γράμμα εντολή του Γραφείου. Ο Γραμματικός του λέει καλώς περίμενε και ειδοποιεί να έλθει ο δόκιμος για να δείξει την καμπίνα στον νέο Ανθ/ρχο. Αυτή όμως είναι δουλεία του καμαρότου, η ενέργεια του Γραμματικού σκοπό είχε να τον λυγίσει και
υποβιβάσει, να σπάσει το ηθικό του δοκίμου της Σχολής.
Έρχεται ο δόκιμος κάποια στιγμή και του λέει ο Γραμματικός να δείξεις την καμπίνα στον νέο Ανθ/ρχο. Φεύγουν μπρος ο δόκιμος και ακολουθεί ο Τάσος, πρέπει να συμπληρώσω εδώ ότι ο Τάσος περπατούσε μονίμως με το κεφάλι προς το κάτω, τώρα πως δεν σκόνταφτε συνεχεία αυτό είναι ένα άλυτο μυστήριο για μας, ακόμα ο δόκιμος της Σχολής δεν έχει πει κουβέντα και ο Τάσος δεν τον έχει
δει κατά πρόσωπο. Φθάνουν εμπρός στην καμπίνα και ο δόκιμος της Σχολής λέει, Τάσο εδώ είναι η καμπίνα σου, καλώς ήλθες. Τότε ο Τάσος σηκώνει το κεφάλι βλέπει τον συμμαθητή του και τον ρωτά τι θέση έχεις εδώ μέσα και αυτός απαντά δεν άκουσες δόκιμος είμαι.
Ο Τάσος δεν μιλάει βουτάει την βαλίτσα του πάει στο Γραμματικό και του λέει δεν μπορώ να μείνω εγώ εδώ, δώσε μου το γράμμα να το πάω πείσω στο γραφείο, παίρνει το γράμμα και φεύγει. Πάει στο γραφείο τον ρωτά ο Αρχιπλοίαρχος τι συμβαίνει γιατί κλωτσάς την θέση σου έτσι, ο Τάσος απαντά δεν μπορώ να κάνω εγώ τον Ανθ/ρχο σ’ ένα πλοίο όταν υπάρχει άλλος αρχαιότερος μου και πολύ καλλίτερος από εμένα. Να κάνετε Ανθ/ρχο αυτόν που έχετε απάνω στο βαπόρι σας και όχι εμένα.
Κατάλαβε αμέσως ο Αρχιπλοίαρχος τι συνέβαινε, ήταν κοινό μυστικό αυτή η έχθρα ευτυχώς πολύ ολίγων. Στέλνει αμέσως άλλον Ανθ/ρχο στο πλοίο τον Τάσο σε άλλο πλοίο και τον δόκιμο της σχολής επίσης Ανθ/ρχο σε άλλο καράβι της εταιρείας.
Ατυχώς μερικά χρόνια αργότερα ο Τάσος ο Περικλέους Γραμματικός ων, σε ένα πετρελαιοφόρο πέθανε στην προσπάθεια του να διασώσει δυο μέλη του πληρώματος του που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις του πετρελαίου στο αντλιοστάσιο του πλοίου. Τελικά χάθηκαν άδικα και οι τρεις, ο ένας από κακή εκτίμηση και οι άλλοι δυο από αλτρουισμό να σώσουν τον συνάδελφο τους, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα πριν κατεβούν στο αντλιοστάσιο και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει, Τάσο Περικλέους, ήσουν Άνθρωπος και Συνάδελφος

Τάσσος Μάττιος Απόφοιτος 1961

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα