Φλυαρίες

Συγγραφέας: 
Κ.Π.Ζουμής-Ναυτικός - Απόφοιτος 1963

ΕΝΟΤΗΤΑ «ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

1.- Παναγιώτης Παπαμιχαήλ Τηλ 210 8941149

Φλυαρίες

Το 1994 ο καπ. Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, Απόφοιτος της Υδρας, του 1955, έπιασε Καπετάνιος σε ένα κρουαζερόπλοιο που έκανε κρουαζιέρες στην Απω Ανατολή.

Φύγανε απο την Σαϊγκόν για Σιγκαπούρη με ενδιάμεσο λινάνι το Βανγκόκ. Οι επιβάτες κυρίως Αμερικανοί. Ανάμεσά τους και ένα γρούπ από νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, φοιτηταί, που μόλις τελειώσανε την χρονιά. Αυτοί δίνανε ζωή στο ταξείδι αφού δεν καθότανε στιγμή ήσυχοι.

Ο καιρός καλός, η θάλασσα μπουνάτσα και οι επιβάτες λιαζότανε στο κατάστρωμα.

Ο Καπετάνιος στην γέφυρα, απολάμβανε και αυτός την ηρεμία όπως μόνο ένας Καπετάνιος απολαμβάνει αυτές τις ήρεμες στιγμές αφού είναι το μόνο αντίδοτο για την φοβερή ένταση που αισθάνεται συνήθως, ακόμη και όταν όλα φαίνονται καλά.

Στα καράβια όμως τίποτα δεν μένει το ίδιο για πολύ. Ετσι την ηρεμία του Καπετάνιου ήλθε να διακόψει αλαφιασμένη, η Αμερικάνα υπεύθυνη των επιβατών, η hotel manager, όπως ήταν ο τίτλος της. «Captain», του λέει, «έχουμε πρόβλημα. Εχουν μαζευτεί όλοι οι φοιτηταί και βάζουν στοίχημα ποιός έχει τα κότσια να πέσει στην θάλασσα, μεσοπέλαγα, ενώ το καράβι ταξειδεύει. Βάζουν λεφτά και, από ότι κατάλαβα, ένας δύο είναι έτοιμοι να το δεχθούν. Τι θα κάνουμε ;».... «Αστο σε μένα»..... της απαντάει ο Καπετάνιος, που και στο σπίτι του είναι λιγομίλητος, πόσο μάλλον στο καράβι.

Εβαλε το καπέλο του λοιπόν ο καπ. Παναγιώτης και βγήκε, τάχα, βόλτα στο κατάστρωμα. Τα βήματά του, ....όλως τυχαίως..., τον φέρανε εκει που οι φοιτηταί παζαρεύανε το στοίχημα και συζητούσαν γεμάτοι έξαψη τις λεπτομέρειες. Στην θέα του Καπετάνιου οι φωνές σταμάτησαν και όλοι κοιτούσαν ο ένας τον άλλον αμήχανα.

Την αμηχανία έκοψε ένας νεαρός που πρίν πέσει σιωπή μιλούσε δυνατά και χειρονομούσε ενώ οι άλλοι φαινόταν να συμφωνούν με κραυγές επιδοκιμασίας. Πλησιαζει τον Καπετάνιο, ξαναμένος ακόμη και με προσποιητή αδιαφορία, τον ρωτάει:

«Captain τί κάνετε αν πέσει άνθρωπος στην θάλασσα ;»...... ......«Τίποτα»...... του απαντάει μονολεκτικά ο καπ. Παναγιώτης. «Τίποτα; ?..πώς τίποτα ..... γιατί τίποτα ;......», ξαναρωτάει, αλαφιασμένος τώρα, ο νεαρός, με τους άλλους να κοιτάνε άφωνοι. ......«Γιατί πρίν πέσει στο νερό θα τον έχουν φάει τα ψάρια.....».... του απαντάει αδιάφορα ο Καπετάνιος και, τάχα χωρίς διάθεση να συνεχίσει την κουβέντα, τους χαιρέτισε ευγενικά..... « καλή σας ημέρα...... απολαύστε το ταξείδι σας....» Οι νεαροί έμειναν αποσβολωμένοι και ο ......ταμίας άρχισε την ....διαδικασία επιστροφής των χρημάτων στους .....τζογαδόρους.

Σε λίγο στην γέφυρα ήλθε παραξενεμένη η hotel manager? «Δεν θα το πιστέψετε Captain, αλλά οι νεαροί ξεχάσανε το στοίχημα και συζητάνε για καρχαρίες και γιγάντια χταπόδια»..... «Καλά»...., ήταν το ....φλύαρο σχόλιο του Καπετάνιου.....

Το ταξείδι συνεχίσθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα και στην Σιγκαπούρη, ανέβηκε στο καράβι ένας από τους διευθυντάς και ρώτησε την hotel manager, που ήταν παλιά και έμπιστη στην εταιρεία, πως είναι ο καπετάνιος.... «Τι να σου πώ» του λέει αυτή, «όλα όσα μου είπε, όσο είμαστε μαζί, μπορώ να σου τα γράψω πίσω από ένα γραμματόσημο..... αλλά η σιγουριά ούτε μιλιέται ούτε γράφεται.... και "σιγουριά" είναι το μεσαίο όνομά του....»

Θα παραξενευόταν ίσως λιγότερο αν ήξερε ότι ο Καπετάνιος της εβγαλε την Υδρα !!!.........

Για την ελεύθερη απόδοση και τις αυθαίρετες προσθήκες
στην διαρκείας είκοσι δευτερολέπτων,εν είδει τηλεγραφήματος,

διηγήση του καπ.Παπαμιχαήλ.......

Πάνος Ν. Τριανταφυλλίδης

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα