Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή, 2 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή της Λέσχης μας στην ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα στην περιοχή των ιστορικών παραδοσιακών χωριών Δημητσάνα και Στεμνίτσα. Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Λέσχης, μαζί με συζύγους και καλούς φίλους, γίναμε γρήγορα μια όμορφη μεγάλη παρέα. Δικαιολογημένα, το άνετο και πολυτελές μεταφορικό μας μέσο χαρακτηρίστηκε από τη φιλική και χαρούμενη συντροφιά μας «Πούλμαν της Χαράς».

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν η ιστορική Δημητσάνα, πατρίδα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στη σύντομη βόλτα μας επισκεφθήκαμε την κεντρική πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του Πατριάρχη, τη φημισμένη βιβλιοθήκη και το παλιό δημοτικό σχολείο, που χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τέλος, επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, όπου, μέσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, θαυμάσαμε τις εγκαταστάσεις και τους υδροκίνητους μηχανισμούς σε αναστηλωμένα κτήρια παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων της περιοχής, που αποτελούν δείγματα βασικών προβιομηχανικών τεχνικών για παραγωγή προϊόντων με κύρια πηγή ενέργειας το νερό (νεροτριβή και νερόμυλος με οριζόντια φτερωτή, ρακοκάζανο για την παραγωγή τσίπουρου, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλος, κ.ά.).

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με τσίπουρο, κρασί, μεζέδες και τραγούδι, συνοδεία κιθάρας, στη σκιά των πλατανιών, αναχωρήσαμε από τη Δημητσάνα με προορισμό τη γραφική Στεμνίτσα, όπου, μέσα στο λίγο, δυστυχώς, χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό Λαογραφικό Μουσείο και τη φημισμένη Σχολή Αργυροχοΐας της Στεμνίτσας.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός της ημερήσιας εκδρομής μας ήταν το όμορφο χωριό Ελληνικό Αρκαδίας, στο οποίο κατευθυνθήκαμε για φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα του Ηλία Ταλούμη. Εκεί, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε ύστερα από πολλά χρόνια τον πρώτο εξάδελφο του ιδιοκτήτη, καπετάν Χάρη Ταλούμη, απόφοιτο της Σχολής μας (1962), που είχε έλθει από την Τρίπολη στο Ελληνικό ειδικά για να μας συναντήσει.

Μετά το φαγητό και λίγο τραγούδι συνοδεία κιθάρας (άντε, και μερικές …ζεϊμπέκικες βόλτες) η μεγάλη μας παρέα πήρε το δρόμο της επιστροφής κάνοντας στάση για καφέ στο χωριό Λεβίδι της Αρκαδίας, γενέτειρα του μεγάλου πολιτικού, υπουργού και δύο φορές πρωθυπουργού της χώρας μας Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Στη συνέχεια, συνεχίζοντας το δρόμο της επιστροφής με τραγούδι και φιλική κουβεντούλα, το «Πούλμαν της Χαράς» έφτασε στον Πειραιά, ακριβώς στην ώρα του, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Με γλυκειά γεύση της ευχαρίστησης και της πληρότητας από όσα είχαμε δει και ζήσει όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας, αποχαιρετιστήκαμε ανταλλάσσοντας ευχές για ήρεμες θερινές διακοπές και επιστροφή με υγεία, δύναμη και κουράγιο στα ....δρώμενα της Λέσχης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Δημήτριος Παπαχαρίσης       Αθανάσιος Ζεύκης
     Γεν. Γραμματέας                         Πρόεδρος

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα