Δελτίο Τύπου

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1308

Την Κυριακή, 4 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή της Λέσχης μας στην περιοχή της δυτικής Βοιωτίας και συγκεκριμένα στη φημισμένη Μονή του Οσίου Λουκά, το μαρτυρικό χωριό Δίστομο και την ειδυλλιακή Αντίκυρα. Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Λέσχης, μαζί με συζύγους και καλούς φίλους, γίναμε γρήγορα μια όμορφη μεγάλη παρέα.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα στη χώρα μας, η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, που αποκαλείται και «Αγία Σοφία της Ρούμελης» και βρίσκεται σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, του πανέμορφου βουνού των εννέα Μουσών, μεταξύ του χωριού Στείρι και της αρχαίας Στειρίδας, χτισμένης από Αθηναίους που αναζήτησαν άλλο τόπο εγκατάστασης μετά το διωγμό τους από τον Αιγέα, πατέρα του Θησέα.

Επισκεφθήκαμε τους εξαιρετικού κάλλους δύο Ναούς της Μονής, της Παναγίας και το Καθολικό, αφιερωμένο στη μνήμη του Οσίου Λουκά, θαυμάσαμε τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τον πλούτο της κατασκευής, τον εσωτερικό διάκοσμο, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά και προσκυνήσαμε με ευλάβεια τη λειψανοθήκη του Οσίου. Επισκεφθήκαμε επίσης την Κρύπτη-Ναό της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται κάτω από το Καθολικό (όπου και το κενοτάφιο του Οσίου), την παλαιά Τράπεζα των μοναχών (σήμερα Μουσείο) και τα λοιπά κτίσματα του κτιριακού περίβολου (Καμπαναριό, Φωτάναμα, Βορδοναρείο (παλαιός σταύλος), κλπ.). Η επίσκεψή μας στο «Βασιλομονάστηρο» τελείωσε με λίγη ξεκούραση στο πεντακάθαρο προαύλιο της Μονής, όπου απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα του χώρου, δοκιμάσαμε σπιτικούς μεζέδες και …σπιτικής απόσταξης τσίπουρο, ευγενική προσφορά μελών και φίλων της Λέσχης.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο μαρτυρικό χωριό Δίστομο με πρώτη επίσκεψη στο Μαυσωλείο των 218 σφαγιασθέντων αθώων Διστομιτών στην κορυφή του λόφου Κάναλες και δεύτερη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού, όπου συγκλονιστήκαμε με όσα είδαμε και
ακούσαμε στους ιστορικούς αυτούς και πανίερους τόπους. Νοιώσαμε φρίκη και αποτροπιασμό μπροστά στην κτηνώδη θηριωδία που επέδειξαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 10 Ιουνίου του 1944 στους αθώους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού, όπου βασάνισαν κι εκτέλεσαν αθώους κατοίκους, χωρίς καμιά διάκριση. Μπήκαν στα σπίτια και σκότωσαν τα μωρά στις αγκαλιές των μητέρων τους. Άρπαξαν τις νέες κοπέλες και αφού τις βίασαν, τις σκότωσαν με πολλών ειδών μαρτύρια. Στο τέλος έβαλαν φωτιά και στα σπίτια. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν βράδιασε. Κι οι βάρβαροι φονιάδες έφυγαν απ’ το χωριό αφήνοντας πίσω τους ερείπια, φωτιά, αθώα θύματα, αίμα νωπό και πόνο αφόρητο. Η καταστροφή ήταν ανεπανόρθωτη και δυστυχώς, παραμένει μέχρι τις μέρες μας ατιμώρητη. Συνολικά δολοφονήθηκαν με απίστευτη αγριότητα 218 αθώοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες κι ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό του πόνου που νοιώσαμε το παρακάτω απόσπασμα από το γενικό σχόλιο που μας έστειλε ο συνάδελφος, συμμαθητής και φίλος καπετάν Κώστας Ζουμής, τον οποίο ευχαριστούμε:

«…Η εικόνα, οι ζωντανές μνήμες, τα πέντε λόγια εκείνου του μοναδικού Ρίτσου, αφημένα με πόνο στις φωτογραφίες των νεκρών, αποτυπώθηκαν στη γηρασμένη ψυχή μας κάνοντάς την, έστω και τώρα, καλύτερη ενώπιον του τέλους μας.
Τα μάτια της νεαρής Διστομίτισας μαυροφόρας μάνας, που μας είδαν σαν μπήκαμε στο κτίριο και μας πήραν τη λαλιά, είναι τα ίδια εκείνα μάτια της Αντιγόνης, που θα πλανάται πάντα στον τόπο τούτο. Προσπάθησε, λέει, η Αντιγόνη του Δίστομου, αδύναμη και μονάχη, να θάψει τα νεκρά της αδέρφια, μα ήσαν τόσοι πολλοί και μύριζε το χωριό απ' την αποσύνθεση.
Ναι, νυν και αεί.
Σας ευχαριστούμε….»

Η εκδρομή μας συμπληρώθηκε με την επίσκεψή μας στην ειδυλλιακή παραλία της Αντίκυρας, όπου, όλη η παρέα μαζί, απολαύσαμε νόστιμο φαγητό και καθαρό θαλασσινό αέρα που μας δρόσισε τα πρόσωπα κι αλάφρυνε λίγο τον πόνο της ψυχής που νοιώσαμε στο Δίστομο. Ακολούθησε η επιστροφή μας στον Πειραιά νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κι ο αποχαιρετισμός μας με την υπόσχεση να συναντηθούμε σύντομα σε κάποια από τις προσεχείς εκδηλώσεις της Λέσχης.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημήτριος Παπαχαρίσης       Αθανάσιος Ζεύκης
     Γεν. Γραμματέας                         Πρόεδρος

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα