Ομιλία με θέμα «Το Ναυτικό Ατύχημα»

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1309

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Λέσχη για την ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών και φίλων της σε θέματα που αφορούν άμεσα τη Ναυτική Εκπαίδευση και τη Ναυτιλία γενικότερα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης, διάλεξη του κ. Νικολάου Μοσχούτη, μέλους του Δ.Σ. της Λέσχης, Υποναυάρχου (ε.α.) Λ.Σ. και απόφοιτου της Σχολής (1978) με θέμα «Το Ναυτικό Ατύχημα».

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία των ο Αντιναύαρχος (ε.α.), Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ., απόφοιτος της Σχολής της Ύδρας (1953) και εκλεκτό μέλος της Λέσχης Αριστείδης Παπανδρέου, ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ. και απόφοιτος της Σχολής της Ύδρας (1963) Κωνσταντίνος Χαρτοφύλλης, ο Υποναύαρχος (ε.α.) Π.Ν. Αδριανός Πούλος, ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Λ.Σ. Χάρης Μπακιρτζόγλου, ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Λ.Σ. Ανάργυρος Κεφάλας, ο Πλωτάρχης Λ.Σ. και απόφοιτος της Σχολής της Ύδρας (1994) Κωνσταντίνος Μουτζουφής, ο κ. Ηλίας Μεταξάς, μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και η κυρία Αγγελική Αποστόλου, καθηγήτρια Μαθηματικών της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας.

Ο ομιλητής στην αρχή της εξαιρετικής ομιλίας του προσέγγισε και εξέτασε το ναυτικό ατύχημα καταγράφοντας τις έννοιες των κοινωνικο- οικονομικών παραμέτρων και παραγόντων που το προσδιορίζουν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των πλοίων και την πρόληψη των ατυχημάτων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, όσο και σε διεθνές, από τον εδρεύοντα στο Λονδίνο Διεθνή Οργανισμό International Maritime Organization (I.M.O.). Ακολούθως ο κ. Ν. Μοσχούτης προέβη στην εξέταση της δομής της Ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση και διερεύνηση των ναυτικών ατυχημάτων και έκλεισε την ομιλία του με την ανάπτυξη των ενδεικνυόμενων μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης τούτων.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με την συμμετοχή πολλών συναδέλφων και φίλων της Λέσχης που παρακολούθησαν τη διάλεξη, με αφορμή την υποβολή εκ μέρους των, σημαντικών ερωτήσεων, παρατηρήσεων και απόψεων πάνω στο μεγάλο θέμα των ναυτικών ατυχημάτων γενικά αλλά και στο νευραλγικό κι ευαίσθητο τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης ειδικότερα.

Εκφράζουμε συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Νικόλαο Μοσχούτη, τόσο για την επιλογή του πολύ ενδιαφέροντος θέματος της διαλέξεώς του όσο και για την πολύτιμη και σημαντική προσφορά του προς τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημήτριος Παπαχαρίσης       Αθανάσιος Ζεύκης
     Γεν. Γραμματέας                         Πρόεδρος

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα