Επιστολή της Λέσχης

Αριθ. Πρωτ.: Λ-1369

10 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Φίλοι και Μέλη της Λέσχης,

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έκανε ήδη αισθητή την παρουσία του και, όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, ο ερχομός του σηματοδοτεί την έναρξη της νέας περιόδου λειτουργίας και δημιουργικής δραστηριότητας της Λέσχης.

Στην πρώτη μας επικοινωνία μαζί σας, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους υγεία, κουράγιο και δύναμη και να σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις που έλαβε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την εναρκτήρια πρόσφατη συνεδρίασή του με σκοπό τον προγραμματισμό των αμέσως προσεχών εκδηλώσεων της Λέσχης, ως ακολούθως:

 1. Ετήσια επίσκεψη στη Σχολή και την Ύδρα, 4-5 Οκτωβρίου

  Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουμε την ετήσια επίσκεψη-προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα. Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο-ηρώο των συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής, που χάθηκαν σε στεριές και θάλασσες αγωνιζόμενοι υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί προς τους παλαιούς αποφοίτους, φίλους και μέλη της Λέσχης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Λέσχης και το Διοικητή της Σχολής, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη μνήμης στους χώρους διδασκαλίας και ενδιαίτησης της Σχολής.

  Για όσους δεν επιστρέψουν στον Πειραιά αυθημερόν και παραμείνουν στην Ύδρα, ο υπόλοιπος χρόνος του Σαββατοκύριακου θα είναι ελεύθερος για περίπατο στα όμορφα σοκάκια του νησιού, συναντήσεις με παλιούς γνώριμους, επισκέψεις σε θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους και ...ζωντάνεμα αναμνήσεων από τα αξέχαστα χρόνια της φοίτησής μας στη Σχολή. Το βράδυ του Σαββάτου θα δειπνήσουμε όλοι μαζί στη γνωστή ταβέρνα «Ξερή Ελιά» του Καπετάν Στέφανου Ντούσκου ενώ την Κυριακή ο χρόνος είναι ελεύθερος.

  Η μετάβαση και επιστροφή μας από την Ύδρα θα πραγματοποιηθούν με τα διατιθέμενα υδροπτέρυγα και καταμαράν πλοία της γραμμής (“flying dolphin” και “flying cat”), τα οποία αναχωρούν από τον Πειραιά για την Ύδρα στις 08.00 και 10.00 το πρωί του Σαββάτου (04/10) και επιστρέφουν από την Ύδρα στις 15.05 και 17.15 το απόγευμα του Σαββάτου και 13.45, 18.05 και 19.20 το απόγευμα της Κυριακής (05/10). Υπενθυμίζουμε, πάντως και τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ύδρα από το Μετόχι Ερμιονίδος, στο οποίο λειτουργεί επιτηρούμενο πάρκιγκ αυτοκινήτων.

  Τέλος, η διαμονή μας σε ξενοδοχεία της Ύδρας, για όσους διανυκτερεύσουν το βράδυ του Σαββάτου, κοστίζει ενδεικτικά, από 50,00 έως 60,00 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, με ή χωρίς πρωινό. Για περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και κράτηση δωματίων παρακαλούμε ν’ απευθύνεστε στη Γραμματεία της Λέσχης (κυρία Μαρία Λυκομήτρου, αριθ. τηλ. 210 4539 497 ή 694 4305 038).

  Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και μέλη της Λέσχης, θεωρούμε την ετήσια επίσκεψη-προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα ως εκδήλωση υπέρτατου χρέους και σας καλούμε όλους να συνδράμετε στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης με την παρουσία σας.

 2. Κοινή εκδήλωση με τη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων, 16 Οκτωβρίου

  Μεταξύ των σκοπών της Λέσχης, όπως αναφέρονται στο καταστατικό, είναι όχι μόνο η γνωριμία και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και σύμπνοιας μεταξύ των μελών αλλά και η συνεργασία με παρόμοιες ελληνικές ή αλλοδαπές Οργανώσεις, Ιδρύματα, Λέσχες, κλπ. προς παρακολούθηση, μελέτη και προαγωγή των προβλημάτων του πλοίου και της Ναυτιλίας γενικότερα.

  Υλοποιώντας λοιπόν την θεωρητική αναφορά του καταστατικού για τους σκοπούς της Λέσχης αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κοινή εκδήλωση με την «συγγενή» Λέσχη Αρχιπλοιάρχων του Πειραιά με στόχο την καλύτερη γνωριμία, την σύσφιξη σχέσεων και την συνεργασία των μελών των δύο Λεσχών προς όφελος της μεγάλης ναυτικής μας οικογένειας, της οποίας όλοι εμείς (είτε Πλοίαρχοι είτε Αρχιπλοίαρχοι) είμαστε μέλη.

  Η εκδήλωση αυτή, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί στο Εντευκτήριο της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων στον Πειραιά (Φίλωνος 86, 3ος όροφος) την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 με ομιλητή τον εκλεκτό συνάδελφο και διακεκριμένο μέλος και των δύο Λεσχών, Καπετάν Φρίξο Δήμου και θέμα της ομιλίας του την Αγαπημένη μας Σχολή, την Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας.

  Ευελπιστούμε ότι η εκδήλωση αυτή, στην οποία καλούνται να παραστούν όλα τα μέλη και των δύο Λεσχών μετά συζύγων και φίλων, θα αποτελέσει την απαρχή μιας άριστης φιλίας και συνεργασίας τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Τελειώνοντας την επιστολή μας θα θέλαμε επιπλέον να σας γνωρίσουμε ότι:

 1. Με αφορμή την αγωνία πολλών νέων παιδιών που αποφοιτούν σήμερα από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και αντιμετωπίζουν αξεπέραστες δυσκολίες για τη ναυτολόγησή τους αλλά και εξαιτίας της συσσώρευσης τόσων και τόσων δυσεπίλυτων προβλημάτων στον Κλάδο των Πλοιάρχων, θεωρούμε ότι είμαστε πλέον υποχρεωμένοι, ως Σύλλογος Αποφοίτων της αρχαιότερης εν λειτουργία Σχολής Πλοιάρχων στον κόσμο, να υψώσουμε τη φωνή μας προς πάσα κατεύθυνση για να στηρίξουμε τον Έλληνα Πλοίαρχο (από Δόκιμο μέχρι Καπετάνιο).

  Παρακαλούμε λοιπόν κάθε μέλος μας και κάθε σπουδαστή ή απόφοιτο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας να μας ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να μεθοδεύσουμε τον τρόπο της παρέμβασής μας.

 2. Πλησιάζει ο χρόνος για την εκτύπωση και έκδοση του νέου ημερολογίου της Λέσχης για το έτος 2015 και παρακαλούμε όλα τα μέλη μας να μας στείλουν εγκαίρως υλικό προς δημοσίευση (φωτογραφίες από τα χρόνια της Σχολής, ναυτικές ιστορίες, ποιήματα, διηγήματα, εμπειρίες και αναμνήσεις από τη ζωή στην Σχολή και τη Θάλασσα, κλπ.).
 3. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωσή μας το εντευκτήριο/εστιατόριο της Λέσχης θα συνεχίσει να λειτουργεί και κατά τη νέα περίοδο κάθε Πέμπτη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου.
 4. Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Πειραιώς το νέο μας καταστατικό, αντίγραφο του οποίου - προς ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου - έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Λέσχης.
 5. Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο Καπετάν Μάριος Διακάτος (απόφοιτος 1953). Είμαστε σίγουροι ότι η ψυχή του αναπαύεται ήδη «εις τόπον χλοερόν, εις τόπον αναψύξεως, ένθα ουκ έστι πόνος, λύπη ή στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος» και εκφράζουμε προς την οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης.
 6. Με συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς,

  Δημήτριος Παπαχαρίσης       Αθανάσιος Ζεύκης
       Γεν. Γραμματέας                         Πρόεδρος

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα