Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤ1311

10 Οκτωβρίου 2014

Με ανάμικτη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα των μελών και φίλων της Λέσχης στη Ναυτική Σχολή και την πόλη της Ύδρας. Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης η εκδήλωσή μας άρχισε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι με τρισάγιο στο χώρο του μνημείου-ηρώου της Σχολής, στο οποίο χοροστάτησε ο πατήρ Γεώργιος Βλαχόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας της Ύδρας, παρουσία του νέου Δημάρχου Ύδρας Γεωργίου Κουκουδάκη, του Αντιδημάρχου Ιωάννου Μπελεγρή, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη Καλύβα, του Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Καραμήτσου, του Διοικητού της Σχολής Πλωτάρχου Λ.Σ. Ιωάννου Κόκιου, του καθηγητού της Σχολής καπετάν Θανάση Μερτζάνη, εκπροσώπων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου της Ύδρας και πολλών αποφοίτων της Σχολής μετά συζύγων, παιδιών, εγγονών και φίλων.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου δάφνης από τον Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. καπετάν Δημήτρη Παπαχαρίση εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες αποφοίτους της Σχολής που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «εν τη εκτελέσει του προς την Πατρίδα καθήκοντος» και τέλος ψάλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στους σκοπούς της ετήσιας επίσκεψης-προσκυνήματός μας στη Σχολή και την Ύδρα. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Ύδρας κ. Γεωργίου Κουκου- δάκη, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την επίσκεψή τους στην Ύδρα και συνεχάρη τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης για τη θεσμική υποχρέωση που έχουν αναλάβει να αποδίδουν κάθε χρόνο στη Σχολή και τους αδικοχαμένους στον τελευταίο πόλεμο συναδέλφους τους τον σεβασμό και την τιμή που τους ανήκουν.

Τέλος ο κ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία και τη στενή συνεργασία του με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης και υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στους σπουδαστές και αποφοίτους της Σχολής υποστηρίζοντας κάθε δίκαιο αίτημά τους για το καλό της Σχολής και της Ύδρας.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους ο Διοικητής της Σχολής Πλωτάρχης Λ.Σ. Ιωάννης Κόκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Σχολής και της Λέσχης τονίζοντας ιδιαιτέρως τη μεγάλη αξία των διαλέξεων που δίδουν οι απόφοιτοι προς τους σπουδαστές της Σχολής κάθε χρόνο πάνω σε ναυτικά θέματα υψηλού ενδιαφέροντος. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κόκιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη δωρεά της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών προς την Σχολή, για την οποία εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τονίζοντας ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Γραμματέα της Ενώσεως κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη για την πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας. Ως γνωστόν, η δωρεά αυτή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποιήθηκε με σκοπό την επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Σχολής και, σύμφωνα με τον κ. Κόκιο, θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες που υπήρχαν στους τομείς αυτούς με αποτέλεσμα την εξασφάλιση καλύτερης διαμονής, ενδιαίτησης και φοίτησης των σπουδαστών.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε όλοι στο χώρο των αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής, όπου ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Σχολή και γενικότερα η δημόσια ναυτική εκπαίδευση (έλλειψη μόνιμων καθηγητών ναυτικών μαθημάτων, διακοπή της δωρεάν σίτισης των σπουδαστών, δυσκολίες στη ναυτολόγηση των σπουδαστών, ιδιαιτέρως των κοριτσιών, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη και σταδιοδρομία τους, κλπ.) και για τις προσπάθειες που διαρκώς καταβάλλει η Λέσχη για την επίλυσή τους. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζεύκης κάλεσε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία και τους Έλληνες εφοπλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στον τομέα της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ν’ ανταποκριθούν στις προσδοκίες των σπουδαστών των Ναυτικών Ακαδημιών που επιθυμούν και ονειρεύονται να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα ως στελέχη της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας, της πρώτης ναυτιλίας του κόσμου. Τέλος ο κ. Ζεύκης απένειμε στο παριστάμενο εκλεκτό μέλος της Λέσχης καπετάν Κώστα Ζουμή αναμνηστικό δίπλωμα της Λέσχης επί τη συμπληρώσει πενήντα ετών από την αποφοίτησή του (1964).

Η εκδήλωσή μας έκλεισε με τους καπετάν Αντώνη Μικέλη, απόφοιτο 1960, μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης, και καπετάν Θανάση Καραγιαννόπουλο, απόφοιτο 1959, που απήγγειλαν με συγκίνηση ποιήματά τους αφιερωμένα «στους ήρωες της Σχολής μας» ο πρώτος και στην Ύδρα και τους Υδραίους συμμαθητές του ο δεύτερος.

Ο χρόνος στη συνέχεια ήταν ελεύθερος για ξεκούραση ή βόλτα στην πόλη μέχρι την ώρα της αναχώρησης από την Ύδρα για όσους προτίμησαν να επιστρέψουν στον Πειραιά αυθημερόν. Οι υπόλοιποι συγκεντρωθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στη γνωστή ταβέρνα «Ξερή Ελιά» του καλού φίλου της Λέσχης καπετάν Στέφανου Ντούσκου, όπου απολαύσαμε εξαιρετικό φαγητό και σιγοτραγουδήσαμε, συνοδεία ζωντανής ρεμπέτικης μουσικής και καλού κρασιού, παλιά λαϊκά τραγούδια που γύρισαν τη μνήμη μας πολύ πίσω στο παρελθόν, στα αξέχαστα πέτρινα μα ευλογημένα ταυτόχρονα χρόνια που ζήσαμε στη Σχολή και την Ύδρα.

Την Κυριακή το πρωί ο καλός καιρός μάς επέτρεψε ν’ απολαύσουμε περιπάτους όχι μόνο μέσα στα όμορφα σοκάκια της πόλης αλλά και πέρα απ’ το λιμάνι, μέχρι το Καμίνι από τη μια πλευρά και το Μανδράκι απ’ την άλλη, θαυμάζοντας τη θέα του μαγευτικού τοπίου που συνθέτουν η Ύδρα, η θάλασσά της και τα απέναντι βουνά της Αργολίδας. Όταν ήλθε η ώρα της επιστροφής ήμασταν όλοι γεμάτοι από …Ύδρα. Ύδρα παλιά με μνήμες από τα χρόνια της Σχολής και Ύδρα σύγχρονη με νωπές εντυπώσεις. Με την καρδιά μας ν’ αρμενίζει σ’ ένα απέραντο γαλάζιο και το νου μας πλημμυρισμένο από ευωδιά ιστορίας και μνήμης πήραμε το δρόμο της επιστροφής με την ελπίδα ότι του χρόνου θα αξιωθούμε να ξαναζήσουμε με αγαπημένους μας ανθρώπους, συμμαθητές και συναδέλφους παρόμοιες στιγμές.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Δημήτριος Παπαχαρίσης       Αθανάσιος Ζεύκης
     Γεν. Γραμματέας                         Πρόεδρος

Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα - 2014
Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα - 2014
Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα - 2014
Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα - 2014
Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα - 2014

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα