Δελτίο Τύπου - Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Ε. N. Ύδρας

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤ-1319

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015 η καθιερωμένη Τελετή Υποδοχής των Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Ύδρας, στην οποία παρέστησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ύδρας Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννης Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ύδρας κ. Εμμανουήλ Καραμήτσος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ύδρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Ιωάννης Κόκιος, ο Υποδιοικητής της Α.Ε.Ν. και Λιμενάρχης Ύδρας Σημαιοφόρος Λ.Σ. Βασίλειος Βαζαίος, ο Διευθυντής Σπουδών κ. Βασίλειος Σταυρόπουλος συνοδευόμενος από καθηγητές της Α.Ε.Ν. Ύδρας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, εκπρόσωποι των Λιμεναρχείων Ερμιόνης και Σπετσών, ο Διευθυντής του γραφείου στον Πειραιά του Βρεταννικού Ασφαλιστικού Οργανισμού NORTH OF ENGLAND P&I CLUB κ. Tony Allen, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας καπετάν Θανάσης Ζεύκης συνοδευόμενος από τον επίτιμο Πρόεδρο καπετάν Βαγγέλη Τσιγκάρη, γονείς και συγγενείς των πρωτοετών σπουδαστών, ως και πολλοί φίλοι της Ακαδημίας από την Ύδρα και τον Πειραιά.

Η τελετή άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι με αγιασμό, μετά το τέλος του οποίου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ύδρας Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ακίνδυνος Δαρδανός καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές, στους οποίους μετέφερε την αγάπη και την ευλογία του απουσιάζοντος στον Πειραιά Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Σχολής και έκλεισε την ομιλία του με παραινέσεις και ευχές προς τους νέους δοκίμους για καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία. Ακολούθησε η ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Διοικητού της Α.Ε.Ν. Ύδρας με την οποία ο κ. Κόκιος καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές και ανεφέρθη στην ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Ναυτικής Σχολής της Ύδρας, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικά στοιχεία είναι ο σεβασμός και η αφοσίωση των σπουδαστών στα μαθήματα αλλά και στους κανονισμούς της Σχολής ώστε να αποκτήσουν άξια ναυτική αγωγή. Τέλος, ο κ. Κόκιος ευχήθηκε υγεία και πρόοδο στους νέους σπουδαστές και έκλεισε την ομιλία του με την αναφώνηση «Ζήτω το Έθνος», «Ζήτω η Ελληνική Ναυτιλία».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές, τους συνεχάρη για την εισαγωγή τους στην ιστορική Σχολή της Ύδρας και τους επισήμανε τη μεγάλη ευθύνη που έχουν πλέον αναλάβει ως συνεχιστές της μακραίωνης ναυτικής παράδοσης της Σχολής και της Ύδρας.

Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας καπετάν Θανάσης Ζεύκης, ο οποίος καλωσόρισε τους νέους σπουδαστές στην «αρχαιότερη εν λειτουργία Σχολή Πλοιάρχων στον κόσμο» και τους επισήμανε ότι η σταδιοδρομία τους στη θάλασσα θα είναι επιτυχής μόνο εάν αγαπήσουν το επάγγελμα που διάλεξαν, αποκτήσουν γνώσεις και είναι εργατικοί. Το σύγχρονο «θαύμα» που ονομάζεται «Ελληνική Ναυτιλία» δημιουργήθηκε χάρη στην αγάπη, τις γνώσεις και την εργατικότητα των Ελλήνων ναυτικών. Ακολούθως ο κ. Ζεύκης αναφέρθηκε σε αποφοίτους της Σχολής που διακρίθηκαν στη συνέχεια ως άριστοι Πλοίαρχοι, Πλοηγοί, Αρχιπλοίαρχοι, διευθυντικά στελέχη ναυτιλιακών και εμπορικών επιχειρήσεων, εφοπλιστές, κλπ. τονίζοντας ιδιαιτέρως την περίπτωση του Βασίλη Βασιλειάδη από τη Χίο, που μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή το 1939, βρέθηκε στο Λονδίνο για σπουδές και κατετάγη εθελοντής πιλότος στη Βασιλική (Πολεμική) Αεροπορία της Μεγ. Βρεταννίας (R.A.F.). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε σε πλείστες όσες πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, παρασημοφορήθηκε δύο φορές και προήχθη στο βαθμό του Σμηναγού. Δυστυχώς το νήμα της ζωής του κόπηκε στις 25.03.1945, μόλις έξι εβδομάδες πριν την επίσημη λήξη του πολέμου, όταν το αεροπλάνο του χτυπήθηκε θανάσιμα από γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά και εξερράγη στον αέρα πριν καταπέσει με σφοδρότητα στο έδαφος. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Ζεύκης αναφέρθηκε στους σκοπούς λειτουργίας της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας τονίζοντας ότι η Λέσχη είναι και θα είναι πάντα κοντά στους σπουδαστές και τους αποφοίτους της Α.Ε.Ν. Ύδρας και θα υποστηρίζει κάθε δίκαιο αίτημά τους τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όσο και μετά την αποφοίτησή τους.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον πρωτεύσαντα αριστούχο σπουδαστή της Ακαδημίας, απόφοιτο της προηγούμενης χρονιάς, από τον Διευθυντή του γραφείου στον Πειραιά του Βρεταννικού Ασφαλιστικού Οργανισμού NORTH OF ENGLAND P&I CLUB κ. Tony Allen και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο χώρο του Διοικητηρίου της Ακαδημίας, στην οποία προσφέρθηκαν υδραίικα αμυγδαλωτά, αναψυκτικά και ποτά.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Ε. N. Ύδρας
Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Ε. N. Ύδρας
Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Ε. N. Ύδρας
Τελετή Υποδοχής Πρωτοετών Σπουδαστών της Ακαδημίας Ε. N. Ύδρας

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα