ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ 2016

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324
28 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν κι εφέτος τα «Μιαούλεια» στην Ύδρα. Στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου παρέστησαν ο Αιδεσ. Πρωτοπεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος Κορομπόκης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές κυρίες Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ) και κύριοι Κ. Κατσαφάδος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) και Η. Παναγιώταρος (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Π.Ν. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π.Ν. Κ. Καραγιώργης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Υποναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Ντούνης, ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Π. Λυράκης, η Πρέσβειρα της Αργεντινής κυρία Carolina Perez Colman, ο Κυβερνήτης της τορπιλακάτου «Ρουσσέν» που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Μιαούλειων», άγημα τιμών και «μπάντα» του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Γεώργιος Μανδαλάκης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Ιωάννης Κόκιος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, εκδότες τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων της Ύδρας ως και πλήθος κόσμου.
Τη Λέσχη μας εκπροσώπησε στα «Μιαούλεια 2016» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Ζεύκης επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Επίτιμο Πρόεδρο Ευάγγελο Τσιγκάρη, τον Αντιπρόεδρο Αντώνιο Τζίρμπη και τον τέως Αντιπρόεδρο Φώτη Γρηγοριάδη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν το Σάββατο το απόγευμα η μεταφορά με κάθε επισημότητα της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το βράδυ η αναπαράσταση της σημαντικής για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 Ναυμαχίας του Γέροντα (που έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του πολυάριθμου Τουρκοαιγυπτιακού) και το κάψιμο της φρεγάτας, ναυαρχίδας της Τυνησιακής μοίρας που συμμετείχε στη ναυμαχία, από Υδραίους μπουρλοτιέρηδες. Ακολούθησε η καύση πυροτεχνημάτων που καταύγασαν τον σκοτεινό ουρανό του νησιού με άπειρα πολύχρωμα αστέρια επί ένα τέταρτο της ώρας.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου Κορομπόκη και λίγο αργότερα επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο της προβλήτας της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας, όπου έλαβε χώρα ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821 και ακολούθησαν τιμητικοί χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Ζεύκης είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να καταθέσει στεφάνους εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης και των αποφοίτων της ιστορικής Σχολής Πλοιάρχων (σήμερα Ακαδημίας Ε.Ν.) Ύδρας, τόσο στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο όσο και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Ακαδημία Ε.Ν., ως ελάχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης των θυσιών των επωνύμων και αφανών ηρώων ναυμάχων του 1821.

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία - κατόπιν σχετικής προσκλήσεως - του Προέδρου του Δ.Σ. Θανάση Ζεύκη, του Επιτίμου Προέδρου Βαγγέλη Τσιγκάρη και του Αντιπροέδρου Αντώνη Τζίρμπη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Διοικητού της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Πλωτάρχη Λ.Σ. Ιωάννη Κόκιου με επίσημους προσκεκλημένους τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, τη βουλευτή κυρία Ε. Σταματάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τον Υποναύαρχο Λ.Σ. Αθανάσιο Ντούνη, στους οποίους ο Διοικητής κ. Ιωάννης Κόκιος προσέφερε αναμνηστικές πλακέτες με τον θυρεό της Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, και μετά από σύντομη αναφορά του Υπουργού κ. Θοδωρή Δρίτσα στη σημερινή κατάσταση και το προβλεπόμενο μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος Θανάσης Ζεύκης και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βαγγέλης Τσιγκάρης είχαν την ευκαιρία με σύντομες παρεμβάσεις τους να συγχαρούν τη Διοίκηση της Ακαδημίας για το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της εκπαίδευσης των σπουδαστών της «Μητέρας» Σχολής Πλοιάρχων της Ύδρας, να τονίσουν τις άριστες σχέσεις στήριξης και συνεργασίας της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας με τη Διοίκηση, Διεύθυνση Σπουδών και τους σπουδαστές της Ακαδημίας και να εκθέσουν στον κ. Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της Ακαδημίας τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και σε θέματα ναυτολόγησης, των κοριτσιών κυρίως, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για την πραγματοποίηση της προβλεπόμενης ενδιάμεσης πρακτικής θαλάσσιας υπηρεσίας των, που είναι απαραίτητη για την απόκτηση του διπλώματος αποφοίτησης.

Κλείνοντας το Δελτίο μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και τους συνεργάτες του για την άρτια οργάνωση των φετινών «Μιαούλειων» και αναφερόμενοι ιδιαιτέρως στον Τελετάρχη των εκδηλώσεων κ. Γεώργιο Μουνδρέα, να προσθέσουμε ότι η εκτέλεση των καθηκόντων του ήταν από κάθε πλευρά άψογη και η συμβολή του στην επιτυχία των εκδηλώσεων σημαντική.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1325

29 Ιουνίου 2016... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1324... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1323

14 Ιουνίου 2016

περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1322

3 Ιουνίου 2016

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διαλέξεων προς τους σπουδαστές... περισσότερα

Αριθ. πρωτ.: Λ-1480

12 ΜαΪου 2016

Aγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Λέσχης,

Κατόπιν... περισσότερα